Ești rugat(ă) constant să repeți ceea ce tocmai ai spus. Ți se spune că vorbești foarte repede. Sau cam lent. Prea încet. Mai respiră. Cu r-urile cum stai?

O persoană nou întâlnită este evaluată în mai puțin de șase secunde. Atât durează formarea acelei prime impresii, despre care se spune că poate zăbovi multă vreme și care are un cuvânt greu de spus la începutul oricărei relații. Rolul vobirii corecte și clare este fundamental pentru imaginea noastră, indiferent de context.

“Șase sași în șase saci. Manual de dicție” de Carmen Ivanov este primul instrument de acest tip apărut la noi, care oferă un set complet de metode de exersare a elementelor dicției: volumul vocii, ritm, pronunție, tonalitate, respirație și articulație. Adresat celor a căror profesie implică interacțiunea directă cu publicul (și deci nevoia de captare a atenției acestuia) cât și celor care vor să corecteze anumite defecte de vorbire, manualul conține peste 300 de exerciții care pot contribui la cizelarea dicției și la o vorbire mai clară, care în fond este mai plăcută.

Limba română este eufonică și plastică, mai mare dragul să o auzi rostită corect, cu o cadență potrivită, iar mesajul transmis cu siguranță ajunge mai ușor la țintă - dacă ești reporter, politician, avocat, purtător de cuvânt, prezentator TV, om de PR sau prezentator radio, un reality-check al unui instrument atât de fin pentru șlefuirea vorbirii cu siguranță că îți va prinde bine.