Acum 50 de ani, în septembrie 1965, cu ocazia Congresului mondial pentru eradicarea analfabetismului desfășurat la Teheran, se iniția International Literacy Day (Ziua Internațională pentru Alfabetizare), proclamată câteva luni mai târziu de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), pentru a se celebra în fiecare an, pe data de 8 septembrie.


Deși la nivel mondial ratele de alfabetizare au crescut semnificativ, în prezent încă există peste 700 de milioane de adulți și peste 100 de milioane de tineri care nu pot citi sau scrie o propoziție simplă – două treimi dintre aceștia fiind femei, potrivit UNESCO. În fiecare an, eforturile sunt reînnoite în întreaga lume, pentru a se identifica și implementa programe alternative, în vederea creării unor noi societăți care să sprijine și să încurajeze acțiunile pentru eliminarea analfabetismului.


În țara noastră, aproape doi copii din cinci abandonează școala (procentul exact e 17%), iar numărul de analfabeți este undeva în jurul cifrei de 250.000, cea mai mare din Uniunea Europeană. Fără acces la educație, mulți dintre copii sunt astfel condamnați la sărăcie.


BookCity susține mersul la școală. Să punem toți umărul pentru educație.