Unele taine dezvaluite ale tarotului

Livrare Gratuită la comenzi mai mari de 129 lei
Librăria Bookcity, Carolina Mall, Strada Alexandru Ioan Cuza 2, Alba Iulia, 0774436150
Libraria Bookcity, Coresi Shopping Resort, Str. Zaharia Stancu, Brasov, 0725982036
Libraria George Cosbuc, str. Republicii, nr. 29, Brasov, 0723165090
Strada Tudor Vladimirescu 37 Pitești, 0773 951 737
Libraria Bookcity, Shopping, Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 242, Mureș, 0771643079
Libraria Bookcity, Shopping City, Calea Sagului 100, Timisoara, 0771159954
TAROTUL ESTE O LOGICA CE DUCE LA CUNOASTERE
Cartile pot fi arse, teoriile pot fi distruse, doctrinele ocultismului pot varia prin forma si fond, pot fi persecutati practicantii esoterismului asa cum vor fi persecutati din nou de catre materialismul ateu practicantii religiilor, indiferent de natura lor. Transmiterea secretelor initiatice este in continuare asigurata de arcanele acestui joc de carti. Unii nu vor vedea in ele decat un joc, inofensiv sau periculos, dar un joc. Totusi, simbolurile luate de tarot din natura, din laboratoare, din diverse temple sau oratorii, din biserici precum si din Biserica, indica aspirantilor la initiere calea de urmat. Poetul isi gaseste in ele inspiratia, ucenicul – maiestria, indragostitul – iubirea, si, toti cei ce vor dori – „o combinatorica” ce conduce la adevar.
Logica nu este cunoastere, ci doar un mijloc de a ajunge la ea. Acest mijloc poate fi folosit corect sau incorect, sau chiar pentru a insela in loc sa aduca lumina. Fiecare sedinta trebuie sa aiba logica ei. Epocile care se succed au toate logica lor specifica. De la Aristotel la Francis Bacon, de la Bacon la Descartes, de la Descartes la Auguste Compte, de la Auguste Compte la Paul Valéry, de la Bergson la Einstein si la printul Matila C. Ghyka, mijloacele de investigatie variaza, precum si metodele de aplicare. Neschimbata ramane doar substanta prima (daca se poate spune asa): ideile simbolizate de cuvinte, litere si numere conform logicilor personale si variabile, al caror secret esential rezida in combinatorica asimilata ritmului specific al vietii intelectuale. Acest secret al logicii si al logicilor da la iveala, celui ce vrea sa vada: combinatorica tarotului.
Miscarea filosofica a zilelor noastre pare sa confirme abandonul studiilor consacrate logicii sau metodelor gandirii sanatoase.
Exista, totusi, discipline intelectuale bune si fructuoase. Pentru a ne convinge de acest lucru, este suficient sa citim Introducere in filosofie (Introduction à la philosophie) de René Le Senne, Tratat de Logica (Traité de Logique) de Goblot, fara a uita de remarcabila Psihologia Rationamentului (Psychologie du Raisonnement) de Eugenio Rignano.
In prezenta lucrare despre tarot este insa vorba despre o logica si despre combinatorica ce nu sunt tratate in aceste carti remarcabile.
" ...legile gandirii sunt o chestiune de analiza combinatorie." Gottfried-Wilhelm Leibnitz, 1646-1716
LEGILE GANDIRII
Pentru a facilita practicarea combinatoricii, termenii ei au fost desenati sub forma simbolurilor, deopotriva esoterice si mnemotehnice19, inca din secolul al XIV-lea. Nu trebuie sa cautam in alta parte originea a ceea ce numim „carti” de joc. Ar trebui sa spunem, de fapt, „carti de combinat”. Jocul a venit mai tarziu, aceasta este involutia combinatoricii evolutive.
„Jocul” duce la materialitate, combinatorica duce la spiritualitate. Exista numeroase interpretari ale cartii de fata, cu arcane mobile si cu mai multe interpretari ce pot fi justificate fara a se contrazice intre ele, totusi.
O meditatie putin mai serioasa asupra tarotului dezvaluie, chiar si unei minti nespecializate in practicarea combinatoricii, logica, sistemul de ansamblu ordonat si armonios ce decurge din ea.
S-au descoperit raporturi, traditii, analogii si chiar un intreg simbolism cu diverse discipline esoterice precum: Cabala, numerologia, astrologia, alchimia, mitologia, Religia, diversele alfabete etc.
Totul este in mod necesar adevarat, deoarece toate expresiile esoterismului sunt analoge intre ele.
Despre tarot s-au scris vrute si nevrute, cel mai adesea ultimii autori compiland din scrierile predecesorilor, sau scriind sistematic contrariul, fara alta sursa de informatie decat spiritul lor de opozitie sau de conformism, de la caz la caz.
Este evident ca ocultistii, practicand tarotul, au „aranjat” figurile in „ordini” diferite, fiindca simbolurile combinatoricii tarotului au fost inscrise pe arcane mobile tocmai pentru a inlesni deplasarea lor.
Ordinea inca este acolo: stabila, intangibila, verificabila pentru ceea ce este fundamental.
Tarotul este, datorita ideogramelor sale, o reprezentare a ideilor, de la simplu la complex. Nu putem gandi fara sa ne reprezentam ideile. Tarotul este o masina de gandit. Nu putem citi daca nu cunoastem semnele sau literele si, in cazul de fata, semnele si literele. Tarotul contine simbolismul si explicatia grafia a 22 de litere ale alfabetului sacru, precum si toate semnele ce permit citirea sau scrierea. Tarotul este o grila ce permite traducerea tuturor hieroglifelor.
Categorie | Ocultism și ezoterism / |
---|---|
Autor | Anonimus |
Editură | Ganesha |
Nr Pagini | 226 |
Tip coperta | brosata |
An Apariție | 2018 |
ISBN | 978-606-8742-40-3 |
Cod de bare | 9786068742403 |